espressonews.gr

Ο Ελληνας «γκουρού» των burgers

Εμαθε τους Ελληνες να τρώνε χειροποίητα μακαρόνια, ενώ λίγα χρόνια αργότερα τους «δίδαξε» και τα μυστικά της κουβανέζικης κουλτούρας. Σήμερα είναι αποφασισμένος να τους μυήσει και στον κόσμο των πιο λαχταριστών και νόστιμων burgers.

 

Και αυτό γιατί ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Παπακώστας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την επιτυχημένη και μυστική συνταγή!

Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος στην «Espresso» που τον επισκέφτηκε στο καινούργιο του κατάστημα στο Ψυχικό (το πρώτο στη Γλυφάδα έχει ήδη αγαπηθεί από τους λάτρεις των burgers), η μυστική συνταγή ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωτότοκο γιο του και πετυχημένο σεφ Γιώργο, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

«Εχουν γίνει πολλές δοκιμές προτού καταλήξουμε στη σωστή αναλογία των υλικών. Αυτό που θέλαμε ήταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης να προσφέρουμε στον κόσμο ένα νόστιμο γεύμα, από το οποίο δεν θα λείπει τίποτα, αλλά αντιθέτως θα καλύπτει όλα τα γούστα, αν και θα είναι πιο οικονομικό» εξηγεί ο Γιάννης Παπακώστας και προσθέτει:

«Στο The Burger Joint τα πάντα είναι προσεγμένα και χειροποίητα. Ακόμα και η συνταγή για τα ψωμάκια είναι δική μας και τη θεωρούμε ιδανική. Αυτό συνέβη γιατί όποιο ψωμάκι και αν δοκιμάζαμε αισθανόμασταν πως αλλοίωνε τη γεύση του βασικού μας υλικού, που δεν είναι άλλο από το μπιφτέκι. Για μας μεγάλη σημασία εκτός από την ποιότητα του κρέατος, που το εισάγουμε από Αμερική και Αυστραλία, έχει και ο τρόπος με τον οποίο κόβεται ο κιμάς. Ενα από τα μυστικά μας είναι και το ότι δεν χρησιμοποιούμε μόνο ένα κομμάτι του ζώου, αφού το πιο γευστικό και τέλειο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει από συνδυασμό δύο και τριών σημείων μαζί».

Η συνταγή των burgers είναι μυστική. Ελάχιστοι είναι αυτοί που τη γνωρίζουν μέσα στο νεοϋορκέζικου τύπου μαγαζί, το οποίο είναι διακοσμημένο με τούβλο, εμφανές μπετόν και στένσιλ.

«Τα burgers πλάθονται καθημερινά και είναι 100% από φρέσκο μοσχαρίσιο κρέας black angus. Το black angus beef είναι η κυρίαρχη και η πλέον ποιοτική ράτσα στον κόσμο. Παράγει κρέας υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε κρεατίνη, σίδηρο, βιταμίνη Β, φώσφορο, ενώ οι ειδικοί το κατατάσσουν ως ένα από τα καλύτερα κρέατα στον κόσμο, καθώς είναι καθαρό από ορμόνες και αναβολικά, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλο και για μικρά παιδιά. Ο κιμάς δεν πρέπει να είναι πολύ αλεσμένος ούτε εντατικά πλασμένος. Ολα αυτά επηρεάζουν την υφή του burger, αφού στο τέλος αυτό που θέλουμε είναι ένα αφράτο μπιφτέκι, ψημένο πάντα medium well» αποκαλύπτει ο Γιάννης Παπακώστας.

Στη νέα του αυτή προσπάθεια εκτός από τον σεφ γιο του, έχει στο πλευρό του και τα άλλα δύο του παιδιά, τον Φάνη και τον Θανάση, οι οποίοι έχουν αναλάβει την προώθηση των μαγαζιών.

Το πρώτο μαγαζί στο Κολωνάκι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Καρέζη

Για τον Γιάννη Παπακώστα ξεκίνησαν όλα το 1990, όταν εγκαινίασε την πρώτη επιχείρησή του στο Κολωνάκι, το ξακουστό Casa di Pasta, εντυπωσιάζοντας τότε τους πάντες με τις μοναδικές γεύσεις και το άψογο σέρβις.

«Ακόμα θυμάμαι την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη που ήθελαν να μάθουν τα πάντα γύρω από τα χειροποίητα μακαρόνια. Από το μαγαζί του Κολωνακίου είχαν περάσει οι πάντες, πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς» αναφέρει ο επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Το 1992 η επιχείρηση επεκτάθηκε και στα νότια προάστια, στη Βουλιαγμένη, με ένα ακόμη Casa di Pasta, ενώ το 1995 άνοιξε το τρίτο ομώνυμο εστιατόριο στην Κηφισιά. Το 1997 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αμερικανικού τύπου steak house, το Silver Star, στη Βουλιαγμένη και το 2002 προστέθηκε ένα ακόμη «αστέρι» στην Κηφισιά.

Το 1999 αναμόρφωσε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στην ανερχόμενη τότε -και πολλά υποσχόμενη- περιοχή του Ψυρρή, το οποίο μεταμορφώθηκε στο δημοφιλές Cubanita. Το 2001 άνοιξε το πολυτελές μαροκινό dine & dance restaurant Red Marrakesh, στην ίδια περιοχή.

«Από το 2010, οπότε αποφάσισα να κλείσω τα μαγαζιά στου Ψυρρή, αρνούμαι να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας γιατί στεναχωριέμαι. Για μένα όλη αυτή η άνοδος και η πτώση της περιοχής ήταν ένα καλοστημένο παιχνίδι που ήθελαν κάποιοι να παίξουν με τους επιχειρηματίες, το οποίο -ευτυχώς για εμάς- το καταλάβαμε πολύ γρήγορα» λέει ο Γιάννης Παπακώστας.

Η πετυχημένη του πορεία ωστόσο συνεχίστηκε, αφού συνολικά σε Αμερική και Ελλάδα έχει ανοίξει πάνω από σαράντα επιχειρήσεις!

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο